Eindresultaten campagne “Verplicht Verlicht”

Eindresultaten campagne “Verplicht Verlicht”

Samen met de lokale politie, scholen en gemeenten beschermt de campagne “Verplicht Verlicht” in West-Vlaanderen de fietser in de donkere maanden.

De campagne “Verplicht Verlicht” in West-Vlaanderen focust op de zichtbaarheid van fietsers in de donkere dagen. Samen met gemeenten en scholen namen de politiezones in West-Vlaanderen deel aan deze campagne. Ook politiezone MIRA nam deel aan deze campagne door middel van preventieve en repressieve fietscontroles.  

De eerste preventieve fase startte op 1 september 2023 met educatie in de scholen, sensibilisering  en technische controles van de fietsen in vooral lagere scholen. In totaal werden in de provincie door alle politiezones samen 16.609 fietsen onderworpen aan een technische fietscontrole. Tijdens deze preventieve fase was 50 % van de fietsen niet in orde, tegenover 41 % in 2022. De meeste voorkomende inbreuken waren: fietslicht niet aanwezig of niet werkend en geen reflectoren aanwezig.

Handhaving is het sluitstuk van de geïntegreerde aanpak van deze campagne. De tweede repressieve fase liep van 16 november 2023 tot 29 februari 2024. Hier stond het niet gebruiken van de fietsverlichting en technische fietsinbreuken centraal. In totaal werden binnen de provincie 32.555 fietsen gecontroleerd, waarvan 4,7 % van de fietsen niet in orde waren. Bij 4,2% werd een inbreuk op de fietsverlichting vastgesteld.

Binnen politiezone MIRA werden tijdens de repressieve fase in totaal 2.952 fietsen gecontroleerd. Hiervan waren 156 fietsen (5,28 %) niet in orde inzake het gebruik van fietsverlichting. In 2022 bedroeg dit nog 7,5 %. Opvallend is dat meer dan de helft van de fietsen die niet in orde waren te vinden zijn in de groep van 12- tot 15-jarigen:

    • > 18 jaar: 20 % nie in orde
    • 16-17 jaar: 18 % niet in orde
    • 12-15 jaar: 60 % niet in orde
    • < 12 jaar: 2 % niet in orde