Diverse inbraken in jeugdlokalen: preventietips

Diverse inbraken in jeugdlokalen: preventietips

De voorbije weken worden heel wat inbraken gepleegd in jeugdlokalen, voetbalkantines, lokalen van sportverenigingen,… op ons grondgebied. Vooral de lokalen van jeugdbewegingen worden geviseerd. Het nadeel betreft geld en multimedia (laptops, beamer, …). Onze diensten onderzoeken de feiten en de patrouilles worden extra gericht op deze locaties.

Via deze weg vragen we onze inwoners en verenigingen om aandachtig te zijn voor verdachte handelingen en om in voorkomend geval onmiddellijk de politie te contacteren via het noodnummer 101.   

Wat kan je als jeugdbeweging/sportvereniging/… ondernemen om een inbraak te voorkomen? 

Organisatorische maatregelen:

    • Waardevol materiaal: Laat geen kostbaar materiaal of geld achter in het lokaal. Let ook op met foto’s van waardevol materiaal in het lokaal op sociale media te plaatsen. Als kostbare zaken niet telkens weggenomen kunnen worden (bv. muziekinstallatie, computer, …), zorg er dan voor dat ze niet zichtbaar zijn wanneer het lokaal verlaten wordt. Zorg ervoor dat de drankvoorraad (ook het leeggoed) altijd op een goed afgesloten plaats wordt gestockeerd.
    • Toegangscontrole: Wie mag er binnen en wanneer? Wordt het lokaal nog door anderen gebruikt en wanneer? 
    • Sleutelbeheer: Wie heeft een sleutel van welk lokaal? Is iedereen die een sleutel zou moeten hebben nog in het bezit van die sleutel?
    • Controle van de lokalen bij einde werking of bij het verlaten van het lokaal: Zijn alle deuren op slot? Zijn alle ramen dicht? Werden de rolluiken (indien aanwezig) neergelaten? Zorg er ook voor dat er rond het lokaal geen materiaal meer rondslingert dat gebruikt kan worden om in te breken. Denk hierbij aan ladders, stoelen, werkmateriaal, … Zorg dat het lokaal altijd op slot is als er niemand is, zelfs al zijn jullie “maar even weg” voor een activiteit.
    • Buren: Als er buren zijn naast het lokaal, zorg dat je met hen goede contacten onderhoudt. Bezorg hen de telefoonnummers van enkele verantwoordelijken. Vraag hen om een oogje in het zeil te houden en bij verdachte zaken onmiddellijk de politie te contacteren via het noodnummer 101. 
    • Label kostbaar materiaal: Als je kostbare zaken labelt met de naam van je vereniging, wordt dit materiaal direct herkenbaar en minder interessant voor criminelen. 
    • Inventaris inboedel: Maak een inventaris op van het kostbaar materiaal in je lokaal, met inbegrip van het merk, eventueel type en serienummer, een beschrijving en foto’s. Als er dan toch wordt ingebroken, maakt dit een aangifte bij de politie eenvoudiger én wordt het nadien makkelijker om eventueel teruggevonden materiaal terug te bezorgen. 

Fysieke/bouwkundige maatregelen:

    • Deuren: Zorg voor stevige deuren die niet te dun of rot zijn. Vergrendel de deuren langs boven en onder met een stevige schuifgrendel. Zorg voor een stevige omkadering en verankering. Voorzie drie à vier scharnieren. Voorzie bij schuiframen of schuifdeuren een houten lat in het geleidstuk. 
    • Ramen: Veiligheidsglas is altijd een goede investering. Voorzie én gebruik rolluiken, luiken of platen. Dit kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Als je platen of luiken voorziet, vergeet ze dan ook niet te vergrendelen. 
    • Sloten: Voorzie stevige sloten. Een meerpuntsvergrendeling is beter dan één slot. Voorzie een veiligheidsrozet rond de cilinder. 
    • Lichten: Voorzie een licht met bewegingssensor. Zo wordt het lokaal verlicht als er ’s nachts beweging gedetecteerd wordt. 

En heel belangrijk voor iedereen: twijfel niet wanneer je verdachte handelingen opmerkt, maar verwittig onmiddellijk de politie via het noodnummer 101. Zo kan een interventieploeg ter plaatse komen om zich van de situatie te vergewissen.

Voor meer informatie over inbraakpreventie bij jeugdlokalen kan je volgende website raadplegen: https://www.jeugdlokalen.be/publicatie/jeugdlokalen-en-inbraakpreventie