Slimme toestellen in huis: opgepast voor inbrekers

Slimme toestellen in huis: opgepast voor inbrekers

Slimme toestellen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar zijn ze wel altijd veilig? Wat zijn de inbraakrisico’s in geval van hacking? De campagne BeSafe@home van de FOD Binnenlandse Zaken is gewijd aan de inbraakrisico’s via de slimme toestellen.

Wat zijn de risico’s van slimme toestellen?

Slimme toestellen zijn echt overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme bel, de installatie van zonnepanelen,… met internet verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?

Slimme toestellen kunnen een aantal risico’s inhouden wanneer ze gehackt worden. Het COSIC-onderzoek (1) van de KULeuven maakt melding van 54 veiligheidslekken die werden ontdekt bij 16 onderzochte slimme toestellen. Daarom wenst de AD Veiligheid en Preventie de burgers te sensibiliseren om eenvoudige gewoontes aan te nemen zoals het beveiligen van je wifi-verbinding, regelmatig updates van je slimme toestellen uit te voeren,…

Preventietips

  • Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je overweegt aan te kopen en vraag advies aan een technisch deskundige.
  • Opgepast voor ‘witte’ producten: Webshops bieden vaak goedkopere alternatieven voor merktoestellen aan. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden.
  • Zorg er dus zeker voor dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.
  • Volg de instructies van de gebruikshandleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan. Wijzig de standaard paswoorden.
  • Voer tijdig updates uit: Om je toestellen te beveiligen tegen personen met slechte bedoelingen, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren.
  • Beveilig je Wifi-verbinding!

Meer info via www.besafe.be