Focus op de weg, niet op je gsm

Focus op de weg, niet op je gsm

Nieuw onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) geeft immers aan dat meer dan 8 op de 10 automobilisten achter het stuur wel eens met de smartphone bezig is. Afleiding behoort nog steeds tot de 3 grootste killers in het verkeer. Je smartphone bedienen tijdens het rijden kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Smartphone of scherm buiten handbereik

  • Leg je smartphone bij voorkeur buiten handbereik voor je vertrekt. Dat is de veiligste en efficiëntste manier, bv. in een afgesloten tas of in het handschoenenkastje, zo word je niet verleid om hem vast te pakken bij meldingen, oproepen of berichten.

Gps of muziek op voorhand instellen

  • Gebruik je je telefoon voor navigatie of om naar muziek te luisteren? Stel je route en muziek dan in vóór je vertrekt en zorg dat je mobiele toestel in een geschikte houder zit die aan je wagen is bevestigd, dat is wettelijk verplicht.

Smartphone op niet storen of op stil

  • Andere opties tegen afleiding achter het stuur: zet je smartphone op niet storen, op stil of in vliegtuigmodus als je rijdt. Zo hoor je geen geluiden van binnenkomende berichten of oproepen en kom je niet in de verleiding om naar je smartphone te kijken.

Handenvrij bellen

  • Moet je toch een telefoontje doen, doe het dan in ieder geval handenvrij. Vermijd zeker om je toestel te moeten aanraken of een contact te moeten opzoeken op je scherm. Want zodra je ogen naar je scherm gaan, ben je afgeleid en zit je focus niet meer op de weg en dat is heel gevaarlijk.

Meer info: www.veiligverkeer.be