Stop op tijd voor een powernap!

Stop op tijd voor een powernap!

Slaperig achter het stuur even onveilig als drinken en rijden

De helft van de Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar zit wel eens slaperig achter het stuur, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de VSV. 55 procent zegt minstens enkele keren per jaar te rijden nadat ze al langer dan 17 uur wakker zijn. Dat is allerminst veilig, want de verminderde alertheid vergroot het risico op ongevallen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en de VSV starten daarom een campagne die bestuurders aanspoort om bij een slaperig gevoel een powernap te doen. MNM-dj’s Peter Van de Veire, Kawtar Ehlalouch en Wanne Synnave (MNM) deden de test tijdens een late rit. Slaapexpert Inge Declercq (UZA): “Een powernap van minstens acht minuten tot een kwartier kan je weer veilig op weg helpen”.

Even gevaarlijk als drinken en rijden
In slaap vallen tijdens het rijden is overduidelijk gevaarlijk, maar ook het slaperig zijn op zich heeft negatieve effecten op de alertheid en de rijvaardigheid. Slaperige bestuurders blijken meer moeite te hebben om hun aandacht bij het verkeer te houden. Zo hebben ze een verminderde reactiesnelheid en zijn ze minder in staat om de juiste beslissingen te nemen in het verkeer. Onderzoek toont aan dat de effecten van slaperigheid vergelijkbaar zijn met die van alcohol. Bestuurders die langer dan 17 à 18 uur wakker zijn, krijgen met vergelijkbare effecten te kampen als bestuurders die 0,5 promille alcohol in het bloed hebben.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Slaperigheid achter het stuur is duidelijk een onderschat probleem, en daar willen we met deze nieuwe campagne wat aan doen. Verminderde alertheid vergroot het risico op ongevallen. Deze campagne spoort bestuurders dan ook aan om bij een slaperig gevoel een powernap te doen.”

Meer info: Website VSV