Wees geen geldezel!

Wees geen geldezel!

Deel nooit je bank- of identiteitskaart!

 

Oplichting met internet en informaticafraude komen steeds meer en meer voor. Oplichters maken daarvoor ook gebruik van geldezels. Hun bank- en of identiteitsgegevens worden door fraudeurs gebruikt om andere mensen op te lichten.

Jongeren zijn vaak zowel slachtoffer als verdachte indien ze als geldezel optreden. Het is daarom belangrijk om jongeren duidelijk te maken om niet zomaar bankgegevens, bank- en kredietkaarten, identiteitskaarten en dergelijke door te geven aan derden. Geldezels zijn cruciaal in de hele fraudecyclus en zorgen er voor dat er op georganiseerde schaal fraude kan gepleegd worden.

Deze geldezels worden ook vervolgd en riskeren zware straffen (inclusief het terugbetalen van de slachtoffers), hoewel ze niet het brein achter de oplichting zijn. Vaak worden ze gelokt met mooie beloften, maar staan ze er niet bij stil dat ze ook als verdachte worden beschouwd en doorgaans het makkelijkst te identificeren zijn.

 

Ben je slachtoffer van online financiële fraude?

  • Contacteer zo snel mogelijk je bank. Zij kunnen mogelijk de frauduleuze transactie tegenhouden of het bedrag direct terugstorten naar jouw rekening.
  • Contacteer card stop indien je bankkaart- of kredietkaartgegevens doorgaf.
  • Doe aangifte bij de politie.

Aangezien snelheid van handelen bij online financiële fraude cruciaal is, kunnen slachtoffers van dergelijke misdrijven kunnen onmiddellijk naar onze burelen komen. Ook buiten de kantooruren. Snelheid is van belang, omdat er enkel dan nog mogelijkheden zijn om overgeschreven bedragen te recupereren