Veilig op de elektrische step

Veilig op de elektrische step

Na de vakantieperiode is verkeersveiligheid binnen de politiezone Mira een grote prioriteit. We sensibiliseren en maken duidelijk dat zwakke weggebruikers onze aandacht verdienen.

Verkeersveiligheid is echter een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij bestuurders van voertuigen extra aandachtig moeten zijn voor fietsers en voetgangers. Het is aan de fietsers en voetgangers om zich duidelijk en herkenbaar in het straatbeeld te begeven.

De laatste tijd merken we in het meer en meer elektrische steps op. Je vindt ze tegenwoordig in elke supermarkt en ook online zijn ze makkelijk en in verschillende vormen verkrijgbaar. Veel steps zijn echter vaak verboden tot het verkeer of moeten als bromfiets worden ingeschreven.

Welke regels gelden voor een (e-)step?
Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt (6 km/u). In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden. Wanneer er geen fietspad is, rijd je op de rijbaan.

Wie stapvoets met een elektrische step rijdt, wordt aanzien als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad, …

De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet tot de openbare weg toegelaten, tenzij ze zijn ingeschreven als een bromfiets. Daarbij geldt een verplichting tot verzekering, dragen van een helm, rijbewijs AM en een minimum leeftijd van 16 jaar Dat zijn vaak steps met een zadel en blijken in de praktijk niet of nauwelijks in te schrijven zijn bij de dienst inschrijvingen van voertuigen.

Steps waarvan de maximale snelheid minder dan 25 km per uur bedraagt worden aanzien als een gemotoriseerd voortbewegingstoestel. Daarvoor is geen minimumleeftijd van toepassing en ben je niet verplicht een helm te dragen. De vuistregels daarbij gelden uiteraard:
– Rijd je stapvoets, dan volg je de regels voor voetgangers
– Rijd je sneller, dan volg je de regels voor fietsers
– Wordt de step geleverd met een gelijkvormigheidsattest en/of een zadel, dan is het een bromfiets
– Verzekeringen in enkele gevallen niet verplicht, familiale verzekering aan te raden
– Koop je step aan bij een erkende (fiets)handelaar
– Helm op, fluo top

Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt (6 km/u). In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden. Wanneer er geen fietspad is, rijd je op de rijbaan.